tirsdag 24. februar 2015

Barnegrøt (hirse) med Thermomix

Her kommer et lite tidsbesparende tips til tillaging av barnegrøt for de aller minste. I vårt tilfelle er det snakk om en type hirsegrøt som ifølge fremgangsmåte på pakken først skal kokes opp, deretter avkjøles til 50 grader Celsius, blandes med grøtpulveret, for så å kjøles ned videre til 37 grader Celsius. Problemet her er all tiden man går og venter på nedkjøling, eller må følge med mens man gjør noe for å kjøle ned raskere.

Vi har gjort dette enklere og kuttet oppkokingen ved heller å sterilisere vann på forhånd, å sterilisere Thermomix bollen før tillaging, og så bruke Thermomix bare til steget å varme opp væsken direkte til 50 grader Celsius - uten at vi lager selve grøten i Thermomix bollen for det gir ingen ekstra gevinst, det blir bare mer oppvask. Da er det bedre å bruke en ren beholder av f.eks. glass der man får litt nedkjøling fra glasset.

Fremgangsmåten blir da:

  • Sterilisere Thermomix (dette kan gjøres på forhånd og krever ikke at man følger med)
  • Vei inn sterilt vann fra kjøleskap ved å bruke veiefunksjonen
  • Sett på 50 grader Celsius på rørehastighet, ca. 2-4 minutter avhengig av mengde og etter egen erfaring med tiden - poenget er at man skal få indikator på 50 grader celsius som ikke blinker
  • Lag grøten videre i annen beholder slik det står på pakken
Vi har ikke testet selv enda, men har lekt litt med tanken på å varme opp litt mindre væske enn man skal ha i grøten man blander og lage en litt for tykk grøt, for så å tilsette resten av væsken og få temperaturen direkte ned til ca. 37 grader Celsius. Da kan man begynne å snakke om "instant grøt".

Forøvrig er det veldig kjekt med en thermapen eller tilsvarende produkt som man raskt og enkelt leser av temperaturen i grøten (men pass da på med hygienen til temperaturproben man putter i grøten, det hjelper lite at resten av utstyret er sterilt hvis man får med bakterier fra gårsdagens biff - rens proben ordentlig og om nødvendig dypp i kokvarmt vann før bruk, her kan man jo bruke vann fra steriliseringen av Thermomix bollen så er proben klar til bruk i grøten).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar