tirsdag 12. juli 2016

Glutenfrie knekkebrød med havre

Etter å ha hatt hell med et par gode oppskrifter på knekkebrød har dette blitt et fast innslag i det ukentlige kostholdet. Hjemmelagde knekkebrød er både godt og praktisk pga. god holdbarhet. Jeg ønsker å også kunne bake et knekkebrød som kan spises av glutenallergikere, noe som resulterte i dette prosjektet.


Jeg tok utgangspunkt i en oppskrift der jeg gjorde litt justeringer. For å bidra til nedbryting av fytinsyre i kornet, la jeg inn et steg at røren får stå og svelle over natten. Jeg har erstattet litt av væsken med eddik for å gi et surt miljø, samt byttet ut litt av havremelet med bokhvete for å tilføre enzymet fytase (begge deler er nødvendig for å bryte ned fytinsyren) siden dette ikke forekommer i havre. Ofte tilsetter man rug for å tilføre fytase, men jeg måtte altså finne et alternativ uten gluten. I tillegg erstattet jeg mandler med solsikkefrø.

Ingredienser (til to stekebrett):

  • 135 g glutenfritt sammalt havremel (jeg kverner selv fra hel havre)
  • 15 g sammalt mel av bokhvete (jeg kverner selv fra hel bokhvete)
  • 150 g glutenfrie havregryn (jeg valser selv fra hel havre)
  • 75 g knuste linfrø (jeg knuser i kornvalse)
  • 75 g sesamfrø
  • 75 g solsikkefrø
  • 1 ts salt
  • 520 g vann
  • 2 ss eddik

Havre er i utgangspunktet fri for gluten, men dersom man skal lage knekkebrødene glutenfri må man kjøpe produkter som er merket glutenfri for å sikre at de er behandlet på en slik måte at produktet ikke er forurenset av andre glutenholdige produkter, noe som kan skje dersom samme produksjonsutstyr brukes til både glutenholdige og glutenfrie produkter. Selv har jeg kjøpt glutenfri havre fra Hjemmeriet i Danmark.

Hvis man kverner/valser melet selv, er det nødvendig å bruke en kvern og valse som ikke også brukes til glutenholdige produkter, ellers kan melet og grynene man lager bli forurenset av gluten. Selv har jeg anskaffet meg en egen manuell kvern og valse til dette formålet. Det skal sies at det å kverne selv små mengder mel i den nyinnkjøpte manuelle kverna var litt av en jobb - så jeg anbefaler absolutt elektrisk.

Knekkebrødene er lett å lage. Bland sammen alt det tørre ...


... rør inn væsken, og la blandingen få stå og svelle i kjøleskap over natten.


Et par timer før steking kan blandingen tas ut av kjøleskap for å romtempereres. Den vil da ha fått en ganske fast konsistens.


Blandingen smøres jevnt utover to stekebrett kledd med bakepapir ...


... for så å stekes med varmluftsfunksjon ved temperaturen 160 grader Celsius. Knekkebrødene fikk først steke 15 minutter før de ble delt i ruter med pizzaskjærer. De fikk så steke videre 50 minutter til (inntil de begynte å bli gylne), der brettene ble snudd og/eller byttet plass ca. hvert 10. minutt. Etter endt steketid fikk brettene stå i ovnen med døren på gløtt mens ovnen avkjølte seg.


Knekkebrødene fikk kjøle seg ferdig på rist før de ble pakket i en passende beholder.


Resultatet var et fullverdig knekkebrød med god konsistens og smak, et produkt jeg like gjerne kan spise som andre glutenholdige alternativer. Og så er dette knekkebrød som bør være ganske så sunne siden de er laget kun med helkorn og frø, og der hvilen i kjøleskap i salt og surt miljø (med fytase) over natten skal bidra til å ta knekken på anti-næringsstoffer både i kornet og frøene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar