lørdag 16. mai 2015

BBQ saus med thermomix

Grillsesongen er i gang og jeg synes det er moro å kunne bruke hjemmelagede ingredienser og tilbehør, som gjerne er både sunnere og mer velsmakende enn industrielle produkter. Til grilling bør man ha en grillsaus til rådighet, for å kunne pensle på kjøtt i siste fase av grillingen, eller som en velsmakende saus. Jeg fant en oppskrift for thermomix som jeg brukte som utgangspunkt.


Ingredienser:

  • 1 kinesisk hvitløk, renset
  • 1 løk, renset, delt i to
  • 1 rødt eple, uten kjernehus, delt i fire
  • 400 g tomater
  • 3 plommer, fjernet stenen
  • 50-100 g brunt sukker (jeg brukte 50 g)
  • 1 ss røkt spansk paprika (jeg brukte den pikante typen)
  • 2 ss Worchestershire sauce
  • 2 ss tomatpuré
  • 100 g epleeddik
  • 1-2 ss golden syrup (jeg brukte 1 ss)
  • chilipulver (etter smak)
  • salt, pepper


Ha hvitløk, løk og epler i TMX og kjør 3 sekunder hastighet 7.


Ha i tomater og plommer og miks 30 sekunder hastighet 7.


Ha i resten av ingrediensene og kjør noen sekunder hastighet 3-4 for å blande godt sammen.


Kok blandingen 30 minutter på 100 grader Celsius hastighet 1 med målebegeret på.

Reduser deretter blandingen 15-30 minutter Varoma hastighet 1. Den originale oppskriften sier 14 minutter, men jeg syntes det ga en altfor tynn saus, så jeg brukte 30 minutter som ga en tykk og fyldig konsistens.

Kjør så thermomix 1 minutt hastighet 8 for å lage puré av blandingen, og skrap over i sterilisert og forvarmet glass.


Resultatet ble en saus med mye og rik smak. Jeg har ikke testet den ut med grilling enda, men oppdaterer artikkelen med eventuelle erfaringer som måtte ha påvirkning på tilberedelsen eller bruken av sausen. Opprinnelig oppskrift hadde 100 g brunt sukker og (tilsvarende) 2 ss golden syrup. Basert på kommentarer om at sausen ble for søt halverte jeg begge disse mengdene; dersom du ønsker en søtere saus kan mengden sukker og sirup økes.

Edit: denne har nå vært testet ut til grilling et par ganger med godt resultat, der sausen ble penslet på oversiden av kjøttet underveis i grillingen. I første eksperiment penslet vi på litt av noe rødvinsmarinert lam fra Coop (et produkt som absolutt ikke anbefales), der delen med saus smakte bra mens delen uten saus smakte tragisk. Sausen gjorde seg veldig godt på nakkekotelett som var satt inn med dry rub.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar