onsdag 25. mars 2015

Marokkansk lammegryte (trykkoker)

Dagens middagsprosjekt ble Marokkansk lammegryte basert på oppskrift fra Trines matblogg, men konvertert for tilbereding med trykkoker for å korte ned koketiden med 1-1.5 time.


Retten tar fortsatt litt tid å lage, men er likevel mulig å få til på en hverdag dersom man benytter denne metoden.

Ingredienser:

  • 1 kg lammekjøtt i terninger
  • 1 ts anisfrø
  • 1 1/2 ts korianderfrø
  • 1 1/2 ts spisskummenfrø
  • ca. 1/4 ts chilipulver
  • 1 dl nøytral olje
  • 2 løk, kuttet i biter
  • 3 gulrøtter, kuttet i skiver
  • 1/2 kinesisk hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili (mild type), skivet eller hakket
  • 1 ss revet frisk ingefær, evt. noe mindre ingefærpasta
  • 1 ss tomatpuré
  • 1.5 dl vann
  • 1 boks knuste hermetiske tomater
  • 8 tørkede aprikoser
  • 1 pk konsentrert kyllingfond (til 5 dl vann, men uten tilsats av vann)
  • 1 kanelstang
  • 1 liten pakke kokte røde linser
  • 1/2 sitron, saften av
  • salt, pepper
  • frisk koriander


Jeg ristet anisfrø, korianderfrø og spisskummenfrø forsiktig i panne ...


... før jeg pulveriserte dem (jeg brukte et tilbehør til kjøkkenmaskinen som egner seg for dette, bruk evt. morter) og blandet inn chilipulver.


Bland dette krydderet med oljen i en bolle, ha i kjøttet og bland godt. Utvalget av lammekjøtt i norske butikker er et sorgens kapittel og det er langt mellom slakterne - jeg savner blokkene med grytekjøtt man kunne kjøpe for en rimelig penge på Grønland i Oslo. Løsningen ble i dette tilfellet å kutte opp en lammestek.


La kjøttet få ligge og marinere noen minutter mens grønnsakene klargjøres.


Brun kjøttet i to omganger på høy varme og ha det over i trykkokeren. Jeg liker ikke så godt å steke i trykkokeren, så jeg bruker en non-stick panne til dette.


Surr løken og etterhvert også hvitløken, hakket rød chili og ingefær i den samme pannen. Jeg hadde egentlig funnet frem fersk ingefær men gadd for anledningen ikke å finne frem zest'eren og endte med å jukse med å bruke ingefærpasta. Det brukes i mange oppskrifter på autentiske indiske curries, så jeg ser ikke det som noe stort nederlag. Avslutt med å surre litt sammen med tomatpuré og ha så over i trykkokeren.


Kok forsiktig ut pannen med vannet i oppskriften (uten å koke bort væsken) og hell over i trykkokeren. Ha i gulrot, hakkede tomater, konsentrert kyllingfond, og bland godt. Plasser kanelstangen i væsken. Hvis du har gjort egne justeringer på oppskriften, pass på at det er nok væske til å oppnå fullt trykk på trykkokeren (samt unngå at innholdet svir seg).


Monter lokket på trykkokeren og still inn på 1 atmosfæres overtrykk. Varm opp til fullt trykk på middels varme for å unngå at innholdet skal svi seg, og roter forsiktig på kjelen noen ganger underveis. La så trykkokeren stå under fullt trykk i 30 minutter.


Fjern kanelstangen, tilsett (avrente) kokte røde linser og smak til med sitronsaft, salt, pepper og koriander.


Vi spiste gryteretten med couscous og litt frisk koriander på.


Dette var en gryte med god smak, vi syntes ikke den var spesielt sterk så man kan eventuelt tilsette mer chili og chilipulver. Retten er ganske søt noe som jeg vil tro kommer i stor grad fra den tørkede aprikosen - for vår del syntes vi det søte ga fin balanse i retten, men men kan eventuelt justere ved å redusere mengden aprikos.

Det var kanskje litt mye innsats å lage retten for en vanlig hverdag - selv om tiden reduseres med bruk av trykkoker er det fortsatt en del steg man skal gjennom - men til gjengjeld ble det nok rester til en middag nummer to, så da kan man jo tenke seg at dette halverer tiden. Det smakte hvertfall godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar