tirsdag 31. mars 2015

Fylte båter av flaskegresskar

Neste prosjekt fra videokanalen til brukeren CookinginRussia på YouTube ble Stuffed Butternut Squash Wedges (oppskrift), altså fylte båter av flaskegresskar. Dette er et godt tilbehør til kjøtt. Det tar litt tid å lage (mest venting) og egner seg kanskje best for å lage for litt flere personer (ca. samme tiden og jobben), men en av de store fordelene er at det meste kan klargjøres på forhånd slik at det er et smart tilbehør å kunne servere til gjester.

Retten smakte fortreffelig, den hadde mye smak og var ganske salt (kan tilpasses) og søt (kan evt. også tilpasses noe med de søte ingrediensene). Vi spiste for anledningen med noe pulled beef vi hadde liggende, en fin kombinasjon - selv om jeg ved en senere anledning kunne tenke meg å bruke som tilbehør sammen med f.eks. andebryst noe som også anbefales i videoen - eller kanskje lam. Tilbehøret her tåler hvertfall å stå til kjøtt med mye smak.


Ingredienser:

  • 1 flaskegresskar (mellomstort)
  • grovt salt
  • nøytral olje
  • 60 g dadler, uten sten
  • 30 ml mosto cotto, evt. balsamico (jeg brukte balsamico)
  • 120 g løk, grovhakket (ca. 1 løk)
  • 60 g bacon
  • 3/4 ts tørket timian
  • 1 eggeplomme
  • 1-2 ss brødsmuler
  • salt, pepper
  • 30 g valnøtter
  • fersk timian eller koriander (jeg sløyfet dette)

Utgangspunktet for retten er altså et flaskegresskar.


Skjær av en bit på kortenden, del i to på langs og skrap ut frøene.


Pensle kjøttet med litt nøytral olje, strø en langpanne (jeg brukte en form) med litt grovt salt (merk - mengden man bruker her vil påvirke saltsmaken, det er ikke snakk om saltbaking) og legg skivene med kjøttsiden ned.


Stek i 40-45 minutter i ovn forvarmet til 190 grader Celsius. La så bitene få kjøle seg ned helt i romtemperatur (dette tar litt tid, så det er en rett som bør forberedes en stund før den faktisk skal spises). Skyv litt på bitene en gang i blant slik at de ikke setter seg fast.


Når flaskegresskarene begynner å bli avkjølt til romtemperatur kan man begynne på fyllet, og finne frem ingrediensene.


Jeg valgte en litt annen metode enn originaloppskriften for å trekke dadler, og hadde dadler og balsamico i en liten kjele, ga et raskt oppkok og satte så til side med lokket på for å la dadlene trekke. Jeg gjentok prosessen én gang til litt senere.


Stek skiver av bacon forsiktig ca. 5 minutter slik at fettet begynner å svettes ut.


Ha så i løken og 1/2-3/4 ts salt og la surre videre ca. 5 minutter.


Hell over blandingen av dadler og balsamico samt tørket timian og la steke kort sammen (og resten av eddiken får koke ut), før varmen skrus ned.


Fjern eventuelle trådrester fra frøhuset, og hul så ut flaskegresskar skivene i området rundt frøhuset. Grav kjøttet forsiktig ut og vær påpasselig å ikke skade skallet.


Ha flaskegresskar kjøttet i en food processor sammen med eggeplommen og blandingen fra stekepanna, og kjør kort sammen slik at blandingen blir noe hakket men uten å bli puré. Kjør så kort inn brødsmulene og smak evt. til med salt og pepper.


Fyll denne blandingen i hulrommet i flaskegresskarene. Disse er nå klare til å stekes ferdig, men man trenger ikke å gjøre dette med en gang - skivene kan istedenfor settes kaldt i kjøleskap, og så fullfører man retten senere. Veldig greit hvis man skal forberede for å servere til gjester.

Skivene stekes så med kjøttsiden opp 20 minutter i forvarmet ovn ved 200 grader Celsius.


Når skivene er ferdig stekt, strør man på hakkede valnøtter og evt. friske urter.


Skjær hver halvdel i to på langs, slik at man ender opp med en kvart skive av flaskegresskar til servering.


Dette ble et tilbehør med mye smak, og vel verdt innsatsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar