mandag 23. februar 2015

Sellerirotsuppe med chorizo (Thermomix)

Denne suppen har jeg gledet meg lenge til å teste ut - og hvis man er glad i suppe og har en Thermomix i huset, så bruker man selvsagt den til tilberedingen så lenge mengden man skal lage ikke er mer enn max 2 liter. Sellerirot har en fin og tydelig smak, og sammen med chorizo bør dette bli en suppe med karakter. Det skader heller ikke at råvarene tåler å ligge litt i kjøleskap, og hvis man trenger at middagen skal gå fort etter jobben så bør man kunne rense og kutte opp kvelden i forveien. Selve tillagingen tar ca. 40 minutter, men mesteparten av tiden står Thermomix'en og jobber for seg selv mens man rydder, dekker bord eller gjør andre ærend.

Fremgangsmåten er en tilpasning for Thermomix basert på denne oppskriften fra Trines matblogg, med noen justeringer. Jeg bruker litt mer fløte, har byttet cayennepepper med chilipulver, og har droppet chiliolje siden jeg prøver å unngå å ha for mye slik spesialvare liggende som blir brukt bare en gang hvert jubelår.

Ingredienser:

  • 2 sjalottløk, renset og delt i to
  • 2 vårløk, delt i 2-3 biter
  • 300 g renset sellerirot, skåret i store terninger
  • 150 g renset potet, skåret i store biter
  • 1 ss nøytral olje
  • 1 ss smør
  • 5 dl grønnsaksbuljong (jeg bruker vann og fond)
  • 150 g kremfløte
  • 150 g helmelk
  • salt, hvit pepper, chilipulver
  • chorizo i skiver (til garnityr)



Kjør Thermomix på hastighet 5 uten målekopp i lokket, og slipp sjalottløk og vårløk ned på de spinnende bladene for å kutte. Stopp så maskinen og skrap ned sidene av miksebollen.

Ha i bitene av sellerirot og potet, sett på lokk med målekopp og kjør 5 sekunder på hastighet 5. Dette vil kutte opp bitene, noe som i prinsippet skal gjøre at koketiden reduseres. Skrap ned sidene av bollen, ha i olje og smør og kjør så 7 minutter Varoma temperatur revers hastighet 2 uten målebeger for å surre grønnsakene. Skrap ned siden av bollen et par ganger underveis mens maskinen er igang ved å bruke slikkepotten som følger med Thermomix'en gjennom hullet i lokket (det er viktig å ikke bruke andre redskaper gjennom lokket mens maskinen går).

Tilsett grønnsakskraften og kjør så maskinen 20 minutter 100 grader Celsius revers rørehastighet med målebegeret på lokket. Jeg tipper det er tilstrekkelig med 15 minutter, men jeg la til noe tid for sikkerhets skyld.


Når koketiden nærmer seg slutten kan man begynne å lage garnityren; stek skiver av chorizo uten skinn på middels/lav varme i tørr panne.


Når grønnsakene er ferdig kokt tilsettes fløte og helmelk i miksebollen, suppen smakes til med salt, hvit pepper og chilipulver, og kjøres så 3 minutter 90 grader Celsius på hastighet 2. Deretter lager man puré av suppen ved å gradvis øke hastigheten til hastighet 9-10, og så kjøre på maks hastighet i 30-40 sekunder. Dersom man ikke er klar til å spise med en gang, så er det bare å sette Thermomix'en til å holde suppen varm ved å sette den på 60-80 grader og røring hastighet 2.

Suppen helles i forvarmede boller, anrett så forsiktig stekt chorizo på toppen (og evt. chiliolje eller annet snacks) og server umiddelbart, gjerne med brød eller lignende som tilbehør.


Denne suppa begeistret både kokken og kokkens bedre halvdel. Hva er vel bedre enn velsmakende og sunn mat som er raskt og enkelt å lage til hverdags, og som smaker like godt når man varmer opp restene som blir igjen. Man kan le godt av sketchen til Wesensteen, men et supperåd hadde kanskje ikke vært så dumt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar