tirsdag 24. februar 2015

Nachos

Som jeg har nevnt flere ganger tidligere er jeg tilhenger av mat som er rask og lett å lage og som gir mye smak og glede i forhold til innsatsen. Enda bedre er det om det i tillegg er lite oppvask å ordne med når maten er spist opp, i dette tilfellet er det kun snakk om en ildfast form der restene glir relativt lett av.

Retten det er snakk om er nachos, ikke noen autentisk meksikansk variant, men en enkel vri basert på en oppskrift jeg fant på matprat for noen år siden. Her er det juks på alle bauger og kanter, taco-krydder fra pose, ferdig salsa, nachos chips på pose - men det går fort og smaker bra, og det er som regel det viktigste i hverdagen hjemme hos oss. Jeg husker jeg leste et tips om fotografering at et kamera alltid bør stå innstilt på full automatikk, siden det da går fort å knipse et bilde om det plutselig dukker opp en spennende situasjon, siden det beste bildet er det som faktisk blir tatt. Slik tenker jeg om mat også, at den beste maten er den som faktisk blir laget - ikke den man bare leser om i kokebøker.

Ingredienser:

  • nøytral olje (rapsolje)
  • 400 g kjøttdeig
  • 2-3 røde chili i halve skiver med frø (av de milde typene som selges i norske butikker)
  • tacokrydder (1 pose)
  • nacho chips (200 g pose, bruk et produkt uten herdet fett)
  • hot salsa (normalstort glass)
  • 1/2 boks kidney bønner (fra 400g boks)
  • 1/2-1 purreløk, vasket/renset og skåret i halve ringer
  • revet jarlsberg



Sett stekeovnen på 220 grader celsius. Stek kjøttdeig, et par minutter ut i stekingen ha i chili, og når kjøttet er ferdig stekt bland inn tacokrydderet og litt vann (akkurat nok til å få blandet ut krydderet godt med kjøttet) og la dette surre sammen et par minutter. Mens kjøttdeigen steker rekker man omtrent å skylle bønnene (hell av væsken i boksen og skyll med et par runder kaldt vann), rense og dele purren (pass på å få skylt bort jorden som ofte sitter innimellom lagene), og rive ost.

Ingrediensene legges så lagvis i en ildfast form som antydet på bildet under, først nacho chips (jeg pleier å knuse lett på dem for å gjøre det enklere å skjære senere), deretter stekt kjøttdeig, salsa, kidney bønner, purreløk, og revet ost.


Herligheten settes i ovn og stekes ca. 12-13 minutter, evt. kortere/lenger alt ettersom hvordan man vil ha osten og hvor begeistret man er for godt stekte hjørner på noen av purreløk bitene.


Vi pleier å spise med litt lettrømme ved siden av. Hvis man liker taco-sjangeren men som meg synes det er litt mye styr til hverdags å forberede og anrette alle ingrediensene, å sette sammen taco'ene ved bordet samt å spise det hele uten altfor mye gris, så er kanskje nachos retten du har ventet på å teste ut - mye av den samme smaksgleden men med færre bekymringer. Dette er nærmest som en liten luksus å regne i hverdagen, og er noe vi gjerne servere gjester når ting må skje litt i farta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar