lørdag 23. august 2014

Rask lasagne med thermomix

Lasagne er en av de tingene jeg sjelden lager fra bunnen; det tar litt tid å lage både kjøttsaus og béchamel saus siden de er vanskelig å lage samtidig. Derfor blir det som regel halvfabrikat lasagne hos oss i en hektisk hverdag, det krever minimalt med innsats og smaker helt greitt.

Så for å gjøre det litt enkelt på kjøkkenet var tanken å lage en runde Knorr lasagne i kveld selv om man kanskje skulle hatt lyst å gjøre noe litt ekstra på en lørdag, og så slo det meg at det burde ikke være mye mer jobb å lage noe fra bunnen dersom jeg bruker Thermomix'en til béchamel sausen. Heldigvis hadde vi det meste av ingredienser i huset, så da valgte jeg å gå for en ordentlig lasagne. Jeg gjorde det enkelt og fant frem MatPrat sin oppskrift som er en helt grei lasagne - og så kan man justere på kjøttsaus og ostesaus slik man ønsker. Dette er ment å være noe man skal kunne lage raskt uten å bruke for mye tid.

Ingredienser - kjøttsaus:

  • 400 g kjøttdeig
  • olivenolje til steking
  • 1 stk hakket løk
  • 1/2 stk hakket kinesisk hvitløk
  • 1 boks hakkede hermetiske tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • kvernet sort pepper
  • salt
  • basilikum (frisk eller tørket)
  • 1 dl vann
Ingredienser - ostesaus
  • Ingredienser fra oppskrift (dimensjonert for 6 dl melk)
  • 3 dl revet ost (Jarlsberg)
  • litt revet parmesan (kan sløyfes)
  • kvernet hvit pepper
Ingredienser - annet:
  • 9 pastaplater (til 3 lag med pasta)
  • revet jarlsberg til å strø oppå lasagnen
Sett stekeovnen på 225 grader Celsius. Start så prosessen med å lage béchamel saus etter oppskriften du finner her. Når melken er blandet i begynner man å lage kjøttsausen (som antageligvis er ferdig før béchamel sausen dersom man jobber litt effektivt). Når den hvite sausen er klar har man i de to ekstra indegriensene til ostesausen (revet ost, hvit pepper) og blander inn i sausen (kjør ca 1 minutt hastighet 3 intil jevn masse). Dersom det trengs mer tid til å gjøre klar resten av retten, kan sausen holdes varm på 90 grader Celsius hastighet 2.

For å lage kjøttsausen, stek løk og hvitløk 1-2 minutter til den begynner å bli gyllen, ha i kjøttdeigen og stek videre inntil kjøttet er stekt. Ha i resten av ingrediensene, bland godt, la kjøttsausen koke opp, og la den småkoke videre (minst 5 minutter).

Arranger lasagnen i ildfast form ved å legge på lagvis først ostesaus, kjøttsaus og lasagneplater, i tre lag. Avslutt med et lag ostesaus og strø revet ost oppå.


Stekes i ovn ca 30 minutter.


Med litt øvelse bør det ta rundt 25 minutter med forberedelse å gjøre klar lasagnen, så dette blir knallgod mat på under en time med tilsammen ca. 30 minutter innsats (inkludert opprydding og oppdekking). Lasagne kan selvsagt også gjøres mer komplisert, og jeg har en idé om å teste ut å lage det også etterhvert - da er det gjerne kjøttsausen som blir den største utfordringen som skal koke i flere timer, og for slike oppskrifter så tenker jeg at Thermomix'en kan være til stor hjelp med kjøttsausen, og så kan man heller lage ostesausen for hånd ved siden av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar