fredag 22. august 2014

Indisk kylling i yoghurt med thermomix

Jeg er stadig på jakt etter nye hverdagsretter som skal være raskt og enkelt å lage i Thermomix, og denne gangen fikk jeg lyst til å teste noe indisk. Skjønt hvor indisk retten faktisk blir er vanskelig å si, for India er et stort land med mange forskjellige mattradisjoner, TMX finnes nok på de færreste kjøkken, og jeg har hverken laget min egen garam masala eller brukt ghee. Det skal nok testes ut et slik litt mer omstendelig prosjekt etterhvert, og TMX skal visstnok være veldig fin å lage krydderblandinger ettersom den lett pulveriserer hele krydder og kan ta seg av ristingen også - men denne gangen er målet å gjøre noe som er lett og raskt, med en smak av noe indisk.

Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften og modifiserte den litt. Jeg synes det er greitt å være litt mer omtrentlig med mengdene i en slik hverdagslig rett der det ikke er prosesser som krever nøyaktige mål, samt å bruke matvarer som er rimeligere og greiere å få tak på, slik som vanlig naturell yoghurt istedenfor gresk yoghurt. Retten kan selvsagt like gjerne lages uten thermomix, det betyr bare at det blir litt mer manuell hakking, temperaturstyring og røring. Med TMX blir det minimalt med innsats.

Ingredienser:

  • 40 g nøytral olje
  • 1 løk, skrelt og delt i to
  • 1 kinesisk hvitløk, skrelt
  • 2 grønne chili (jeg brukte 3 siden de jeg fikk kjøpt ikke var spesielt sterke)
  • 20 g ingefær (ca. litt større enn ytterste ledd på tommelen), renset og skåret i ca. 2 mm tynne skiver
  • 20 g frisk koriander (en passe stor bunt) + litt til pynt
  • 2 ts malt tørket koriander
  • 2 ts malt cumin (spisskarve)
  • 1/2 ts gurkemeie
  • 1/2 ts salt
  • 100 g vann
  • 70 g tomatpuré
  • 400-500 g benfri kylling (jeg brukte 3 fileter), skåret i biter
  • 400 g naturell yoghurt (ett vanlig beger)



Vei opp olje i Thermomix og kjør 1 minutt 100 grader Celsius rørehastighet (uten målekopp). Ha i alt det grønne (løk, hvitløk, ingefær, chili, koriander), hakk opp ved å kjøre 5 sekunder på hastighet 5 (med målekopp), og la det surre i 5 minutter 100 grader Celsius på rørehastighet (uten målekopp). Skrap ned sidene av bollen.

Tilsett krydder og salt og kjør 3 minutter 100 grader Celsius på rørehastighet (uten målekopp). Pass på å få krydderet ned i selve matblandingen, og at det ikke legger seg på bladene (der erfarte jeg nemlig at det ble liggende med røring på laveste hastighet).

Tilsett 100 g vann og kok 5 minutter 100 grader Celsius på rørehastighet (med målekopp) for å koke ut krydderne. Tilsett resten av ingrediensene (tomatpuré, yoghurt og kylling) og kok ferdig 15-20 minutter 100 grader Celsius revers rørehastighet (med målekopp).


Server med ris og evt. annet tilbehør. Dette ble en fin rett som er kjapp og grei å lage. Retten har riktignok ikke den komplekse smaken og konsistensen som man kan få med en litt mer omstendelig oppskrift, men den gir mye og god smak i forhold til innsatsen. Når man har laget retten et par ganger bør dette ta i overkant av en halvtime å tilberede inkludert forberedelser (nesten alt kan gjøres mens TMX står og jobber), koking av ris og oppdekking - der det kun er de første 20 minuttene at man faktisk gjør noe, før man bruker de siste 10 minuttene på å stå og se på at Thermomix'en jobber og glede seg til middag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar