onsdag 27. august 2014

Butternut squash suppe med thermomix

Butternut squash er en flott råvare; teknisk sett er det visstnok en frukt (hvis man skal stole på Wikipedia) men vi bruker det som en grønnsak. Det går stort sett an å få tak på hele året fra innvandrerbutikker. Som regel deler vi i to eller fire biter på langs, tar ut frøene og ovnsbaker - men denne gangen var det på tide å teste ut som hovedingrediens i en suppe. Jeg gjorde noen små modifikasjoner på denne oppskriften, byttet ut tørkede linser med kokte linser, erstattet litt av væsken med fløte og justerte mengden væske.

Retten er ment å gå inn i kategorien "lettvint hverdagsuppe" så dette er ikke noen gourmet oppskrift, men noe som skal være raskt, enkelt og velsmakende. Jeg bruker derfor buljongterninger istedenfor kraft siden dette altså skal gå relativt hurtig. Denne oppskriften tar bare litt over en halvtime tid å lage, inkludert rydding og tilbereding. Alle ingredienser unntatt butternut squash og curry pulver får man i vanlig dagligvare, og squash'en tåler etter vår erfaring å lagres en stund så man kan kjøpe en del i slengen og ha liggende. Pluss at alle som har en innvandrerbutikk i nærheten, bør ta seg en tur innom der en gang iblant og handle uansett.

Ingredienser:
  • 1/2 løk, renset
  • 1/4 kinesisk hvitløk, renset
  • 40 g olivenolje
  • 1 ts curry pulver
  • 700 g renset butternut squash, fjernet frø, grovt oppskåret
  • 200 g kokte røde linser
  • 100 g kremfløte
  • 450 g vann
  • buljongterning med kjøttbuljong (til 5 dl vann)
  • salt, pepper
  • yoghurt (til pynt)

Finn frem råvarer; sett evt. igang første steg av prosessen mens du renser butternut squash for å spare et par minutter. 


Start med å ha løk og hvitløk i miksebollen og kjør 3 sekunder på hastighet 5, og skrap ned sidene av bollen. Vei inn olivenolje og la løken surre 3 minutter 100 grader Celsius på revers hastighet 1 uten målekopp; etter de første to minuttene has currypulveret oppi blandingen.

Ha i butternut squash, kjør 8 sekunder hastighet 5 (med målekopp på) og skrap ned sidene.


Ha i linser, fløte, vann og buljongterning, og kok 20 minutter 100 grader Celsius på revers rørehastighet. Lag så puré med å kjøre 30 sekunder hastighet 9 (øk hastigheten gradvis), og smak til med salt og pepper.

Server i suppeboller med litt yoghurt på toppen (i tillegg til å være dekorativt tilfører den suppen syre som er med og løfter smaken).


Dette ble en god, sunn og mettende suppe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar