torsdag 19. juni 2014

Rabarbrasaft

Når rabarbraen er høstet inn og resultatet fyller to plastposer, trengs det oppskrifter som tar unna større volumer. Ett av småprosjektene de siste dagene har derfor vært hjemmelaget rabarbrasaft, etter denne oppskriften kalt “Tom Victors hjemmelagede rabarbrasaft” (det er vel Tom Victor Gausdal det er snakk om får vi tro). Saftingen har vært et fellesprosjekt med kona, som var initiativtager til prosjektet.

Oppskriften under ga litt over 7.5 liter ferdig rabarbrasaft. En endring fra den opprinnelige oppskriften var at vi halverte mengden vanilje.

Ingredienser:
  • 4 kg rabarbra (stenger med skall)
  • 6 l vann 
  • 4 l sukker 
  • 4 sitroner/lime 
  • 1 vaniljestang (splittet)

Rabarbra, sitron og lime ble kuttet i skiver. Rabarbraen skal ikke skrelles, visstnok for å få fin rødfarge på saften. Vi fordelte hver av disse ingrediensene samt vaniljen ca. likt mellom noen boller (vi trengte fire store boller).

Vannet og sukkeret ble kokt opp til en sukkerlake, og deretter umiddelbart helt kokvarmt over ingrediensene i bollene (fordelt ca. likt).



Deretter hadde vi over plastfolie, for så å sette til avkjøling på kjøkkenbenken. Jeg ville normalt ha kjølt ned på vannbad, men med fire store boller ble det litt for stort volum; så fikk det heller ta litt lenger tid. Når væsken var tilstrekkelig kjølt ned, satte vi bollene i kjøleskap. Og dette er kanskje minuset med oppskriften, at den krever en del kjøleskapsplass så lenge prosjektet pågår. Oppskriften sier riktignok “kjølig” og ikke kjøleskap, men hos oss er dette eneste kalde alternativ. Bollene skal stå kjølig i 3 døgn (som endte med å bli litt under 4 døgn av praktiske årsaker).



Vi kjøpte inn saftflasker med gummikork, vasket og steriliserte. Flaskene ble vasket med såpe og skylt, for så å bli sterilisert liggende i varmluftsovn (de fikk ikke plass stående). De ble satt inn i kald ovn, som så ble varmet til 130C og flaskene fikk så ligge i 30 minutter, før ovnsdøren ble åpnet noe slik at flaskene ble forsiktig avkjølt. Korkene ble sterilisert med et par minutter i kokende vann.

Til tappingen ble det brukt trakt og finmasket sil, som ble sterilisert først med et par minutter i en kjele med litt kokende vann under lokk. Det ferdige produktet så slik ut, med en lekker farge.



Pga. litt uflaks med utvalget den dagen jeg var innom for å handle flasker, så ble det meste av saften tappet på lilla flasker - som er flotte flasker, men man får jo ikke frem den flotte fargen på saften. En fordel er likevel kanskje at det gir noe beskyttelse mot lys. Uansett, her ser man den totale produksjonen, litt under 8 liter.



Så var det tid for prøvesmaking. Saften skal ifølge oppskriften blandes ut, og jeg prøvde blandeforholdet 1:2 mellom saft og vann, som jeg syntes ble bra. Saften kan nok også blandes enda litt tynnere om man ønsker svakere sødme. Det fungerte også veldig godt å blande saften med kullsyrevann, som kan egne seg godt som en frisk sommerdrikk eller en alkoholfri aperitif.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar