torsdag 26. juni 2014

Lettvint rød thai curry

Til hverdags har jeg sans for lettvint mat som har mye og god smak i forhold til den tiden man må investere i å lage den, og en av favorittene har i mange år vært rød thai curry. Det er egentlig ikke noe hverdagslig over retten sammenlignet med et typisk traust norsk kosthold; den kan like gjerne spises en søndag eller serveres til middagsgjester. Javisst, man kan bruke mye tid og krefter på å lage en curry helt fra bunnen og få et mer spennende resultat. Men som en 20-minutters rett er denne oppskriften nærmest uslåelig i min bok. Når man har laget den noen ganger, tar det like lang tid å lage retten som å koke risen.

Så hvorfor dukker så denne retten opp på en blogg der den opprinnelige tanken var å ta for seg det moderne kjøkken. Ideen var å teste ut å teste ut å lage retten med Thermomix - og om det forsåvidt ikke har så mye med moderne kjøkken å gjøre, så er det hvertfall en moderne kjøkkenmaskin. Og så er også litt av utgangspunktet for min matlaging at det man gjør på kjøkkenet skal være praktisk; resultatene av en metode bør sees i forhold til den tid og de ressurser som må investeres, og i hverdagen er det ofte viktigere at ting går fort enn at resultatet blir perfekt.

For å ta konklusjonen av eksperimentet først: resultatet ble som forventet og retten smakte akkurat slik den pleier, men det gjorde ikke tilberedingen noe enklere å bruke Thermomix, det var heller slik at det ble mer oppvask. Det er ikke mye røring og pass av grytene som trenger å gjøres når man lager den på vanlig måte, så det blir nok siste gangen jeg bruker TMX til å tilberede denne retten. TMX er en fin maskin, men den er ikke best på alt. Oppskriften jeg har skrevet her, er skrevet for tilbereding på vanlig måte.

Oppskriften tok jeg opprinnelig fra en rød curry boks, og så har den blitt justert underveis. Det aller viktigste - kjøp en god curry pasta. Jeg blir alltid skuffet av de jeg finner på vanlige dagligvarer, mye kroner for lite smak. De fleste innvandrerbutikker jeg har vært i pleier å ha den typen jeg kjøper, som er en rød 400g plastboks fra Aroy. De er svært rimelige og holder til mange runder curry. I disse butikkene får du antageligvis også kjøpt store, rimelige flasker med fiskesaus, istedenfor de svinedyre man får i dagligvaren. Og som du vil se av oppskriften, går det en del av denne sausen. For å få en asiatisk vri på det uten å måtte jakte på ingrediensene, bruker jeg hermetisk blanding av wok-grønnsaker (wok-mix fra Eldorado), og så tilsetter jeg litt ekstra vannkastanjer. Den eneste ingrediensen som ikke kan lagres og som kan være litt vanskelig å få tak på i hverdagen, er søt thai basilikum. Denne ingrediensen kan sløyfes, men den gjør mye med smaken så ta den med hvis du kan. Merk at kyllingen ikke skal stekes - dette er en av de tingene som gjør retten så lettvint å lage. Oppskriften gir mye mat til to personer, evt. litt mindre til tre personer.

Ingredienser:

  • Litt nøytral olje (f.eks. raps)
  • 50 g rød thai curry pasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 3 ss fiskesaus
  • 2 ss sukker
  • 2 kyllingfileter, kuttet i passe store biter
  • 1 boks hermetisk wok-mix (Eldorado), skylt og avrent
  • 1 liten boks hermetiske vannkastanjer (Eldorado) i skiver, skylt og avrent
  • 1 gul paprika, kuttet i halve staver
  • blader av 2-4 kvister søt thai basilikum (kan evt. sløyfes)



Start med å sette igang koking av risen. Etterhvert som man har laget retten noen ganger, vil den være ferdig samtidig, så da har man middagen klar på 20 minutter.

Ha litt olje i en kjele og ha i curry paste. Sett på varme og rør litt rundt for å frigjøre aroma. Pass på at det ikke svir seg; det er ikke meningen at det skal stekes, bare at man får litt oppvarming. Spe så på med ca. 1/3 av kokosmelken, rør ut til en jevn masse, og spe i resten av kokosmelken. Ha i fiskesaus og sukker og gi blandingen et oppkok. Dersom det er første gang du bruker fiskesaus, vil du ganske sikkert legge merke til at odøren er ... skal vi si interessant. Og det kan virke helt ubegripelig at man skal ha flere spiseskjeer av dette oppi mat som skal spises. Joda, det er ikke en skrivefeil, alt skal oppi. Det smaker vesentlig bedre i retten en det lukter fra flaska. Når væsken har kokt opp, ha oppi kyllingen og la retten småkoke noen minutter (her illustrert med koking i TMX).


Ha deretter oppi hermetiske wok-grønnsaker og fortsett småkokingen noen minutter til. 2-3 minutter før servering has gul paprika og thai basilikum oppi blandingen. Spises med ris.


Suksess kan nesten garanteres med denne retten, hvertfall for folk som meg som ikke har spesielt greie på thai-mat. Masse smak med minimal innsats.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar